Troberg tankar #26: Hur ska den svenska kulturkanonen implementeras?
Lika ointressant som det är vilka verk som ska ingå i den svenska kulturkanonen, lika viktigt är det att få reda på hur regeringen tänker implementera den.
Trobergs tankar #26 är här! Först ut, den svenska kulturkanonen. Lika ointressant som det är vilka verk som ska ingå i den, lika viktigt är det att få reda på hur regeringen tänker implementera den. Sedan en rapport från mellandagsbubblan med några kulturtips för dig som inte är redo att lämna sofflocket riktigt än. Sist, men inte minst, lite musikhistoria och en fråga som plågar mig mer än den borde. Gott nytt år!
Hur ska den svenska kulturkanonen implementeras?
Till mellandagarnas lov.
"U" som i "u-båt" eller "Vem städade Hallströms lägenhet när Abba festat färdigt?"
Onwards and upwards!
1. Hur ska den svenska kulturkanonen implementeras?
Regeringen har nu rullat igång arbetet med en svensk kulturkanon. Det gjorde man så klart precis före julledigheterna. Sådär som man alltid gör när man presenterar politiska förslag som man inte vill ha en massa tjafs om. Just den här politiska julklappen är i allra bästa fall ett stort slöseri med pengar och i värsta fall ett nationalistiskt uppfostringsprojekt. Jag lutar åt det senare och har pratat om det med Magasin K. Jag kommer att skriva betydligt mer om detta efter nyår, men nu nöjer jag mig med att ställa den viktigaste frågan i sammanhanget: Hur ska den svenska kulturkanonen implementeras?
Jag är inte mycket för nyårslöften, men jag lovar dig detta: Du kommer aldrig att se mig prata eller skriva om vilka verk jag skulle vilja ha med i en svensk kulturkanon. Det är nämligen en helt ointressant fråga. Det jag och alla andra som pratar och skriver om kultur bör sysselsätta oss med under det kommande året är att försöka klämma ur regeringen hur de tänker trycka ut den svenska kulturkanonen till oss alla. Ska den tvingas in i läroplanen och in i skolbiblioteken? Ska bibliotek, museer, radio och tv tvingas förhålla sig till den i sitt arbete? Ska den användas i någon typ av medborgarskapsprov?
Den här frågan tarvar ett ordentligt svar. Att man skulle sätta igång arbetet med en svensk kulturkanon helt utan en tanke om hur den ska användas tar jag för otroligt, även om man från regeringens håll inte tycks vilja prata om det. Och om syftet är att nå ut brett till alla, så finns det två sätt. Det ena är att trycka upp någon sorts flådig coffee table-bok och skicka ut ett ex till alla hushåll. Det andra är att använda sig av den infrastruktur som finns (skola, bibliotek, museer, radio och tv och så vidare) för att trycka ut kulturkanonen till oss alla.
Att skicka ut en bok till alla är ett rent slöseri med pengar. De som inte redan är intresserade kommer inte att öppna den och pappersåtervinningen kommer att svämma över av den svenska kulturkanonen på samma sätt som den svämmar över av presentpapper dagarna efter jul. Att via mer eller mindre direkta politiska beslut trycka ut kulturkanonen via existerande kultur och utbildningsstruktur är ett direkt brott mot principen om en armlängds avstånd. Man kan naturligtvis tänka sig kombinationer av dessa två modeller, men brottet mot armlängden kvarstår i vilket fall.
Så, regeringen, vad är egentligen planen med den svenska kulturkanonen? Hur ska den implementeras? För någon plan har ni väl? Om ni inte har någon, så fråga Sverigedemokraterna, för jag kan garantera att de har en.
2. Till mellandagarnas lov.
Dagarna mellan jul och nyår är perfekta. Ingen stör. Inget måste göras. Man behöver inte ens laga mat eftersom julmiddagen likt Särimner aldrig tycks ta slut. Den åker bara in och ut ur kylen tills det obligatoriska dofttestet inte ger ett helt tillfredsställande resultat.
De här få dagarna värnar jag aktivt. Jag bokar inga resor. Jag bjuder inte hem någon. Jag planerar absolut ingenting. Och varje år blir det några av årets absolut bästa dagar. I år har det blivit hundpromenader, läsning, skrivande, tv-spelande, poddlyssnande och tv-tittande. Underbart!
Det är några dagar kvar av denna sköna bubbla. Månne har du några tips på vad jag ska läsa, se eller lyssna på? Do tell! Medan jag väntar på dina tips, kommer här tre tips från mig till dig hämtade ur min egna mellandagsbonanza:
1. The Rabbit Factor, The Moose Paradox och The Beaver Theory (trilogi av Antti Tuomainen).
Den fyrkantige matematikern Henri Koskinen blir av med sitt jobb, ärver en äventyrspark och en hög skulder till den finska maffian av sin bror. Det mesta går att lösa med matematik - till och med mord. Men, sedan träffar han Laura och där går till och med matematiken bet.
Roligt, rappt och spännande. Om du lyssnar på de engelska ljudböckerna får du dessutom en strålande uppläsning av David Thorpe.
2. Cave of Forgotten Dreams (dokumentär av Werner Herzog).
Jag älskar Werner Herzog! Det är något med hans dokumentärfilmer som det är svårt att värja sig mot. Kontrasten mellan hans känsliga anslag och hans lite yxiga tyska engelska är underbar. På annandagen såg jag om hans dokumentär Cave of Forgotten Dreams (2010) om de över 30 000 år gamla målningarna i grottan Chauvet i Frankrike. Dokumentären är väl värd en titt oavsett om man är intresserad av grottkonst eller ej. Trailern finns här och hela dokumentären här.
3. Wynonna Earp (tv-serie, 4 säsonger).
Spännande, rolig, och smart serie. För dig som gillar Buffy, Warehouse 13, Eureka, eller månne Doctor Who är Wynonna Earp ett måste. Extra plus för snyggt intro och ett bra soundtrack. Rekommenderas varmt.
3. "U" som i "u-båt" eller "Vem städade Hallströms lägenhet när Abba festat färdigt?"
Min pappa var helikopterpilot. Vintern 1982 kom han hem och meddelade att han flugit upp "något engelskt [sic] popband som hette U2 ["u"som i "u-båt", folks] till Sälen". Där hade bandet stått och spelat i en snödriva medan han flög runt en fotograf som filmade det hela från helikoptern. Min pappa hade ingen aning om att han varit med om ett litet stycke musikhistoria förrän efteråt. Långt senare, många år efter hans död, gjorde P4 Dokumentär ett program om videoinspelningen, som jag tror att han skulle ha tyckt om. Klicka i väg och lyssna på den. Och videon? Den finns här:
Men, så här inför nyår måste vi ju dock avsluta traditionsenligt med Abba:
"In another ten years time / Who can say what we'll find / What lies waiting down the line / In the end of -89."
För längesedan hörde jag de där raderna och tänkte att det ju var en EVIGHET till 1989. Nu är det 34 år sedan 1989 och jag har blivit en praktiskt lagd gammal stöt som undrar vem som sopade upp alla serpentiner, ballonger och konfetti i Lasse Hallströms lägenhet när Abba festat färdigt och gått hem till sig.
Trobergs tankar finns även på Substack.
Bildcred: Salutkanonen Barbarella, egen. Promobilder. Konfetti, simonkr, iStock. Varningstejp, iStock.