Trobergs tankar #33: Läskrisen är inte ett outgrundligt mysterium.
Lösningen på läskrisen stavas likvärdig skola, bemannade skolbibliotek och välfinansierade folkbibliotek. Utan den grunden kommer andra insatser för läsningen aldrig att nå ända fram.
Trobergs tankar #33 är här! Först ut några ord om läskrisen. Är den så outgrundlig och mystisk som man skulle kunna tro? Nej, så klart inte. Sedan en utmärkt möjlighet för dig att göra dina engelskspråkiga vänner (och mig!) superglada. Sist ut, en inblick i vad som just nu bänder i min kulturella hörna. Häng på!
Veckans nyhetsbrev innehåller:
Läskrisen är inte ett outgrundligt mysterium.
Skäm bort dina engelskspråkiga vänner med Cultural Tendencies!
Just nu i min kulturella hörna.
Onwards and upwards!
1. Läskrisen är inte ett outgrundligt mysterium.
2021 tillsatte den dåvarande regeringen Läsrådet. Nu tillsätter den nuvarande regeringen ett råd för läsning. Jag har ingenting emot alla dessa råd. De befolkas av kloka och kompetenta personer som jag hyser stor respekt för. Problemet är att de av politiken givits en oerhört viktig uppgift, samtidigt som de i stort berövas möjligheten att lyckas.
Det finns många saker som kan locka eller avskräcka barn och ungdomar från läsning, men vill man få dem att läsa kokar allt förr eller senare alltid ned till tre saker:
En välfinansierad och likvärdig skola.
Väl fungerande skolbibliotek som är en naturlig del av skolans pedagogiska arbete och som bemannas av utbildade skolbibliotekarier.
Tillgång till välfinansierade folkbibliotek.
Detta är själva stommen. Har man detta på plats är mer än halva slaget vunnet. Grundproblemet är att vi i dag inte har detta på plats och det leder till att andra insatser för läsning, hur lovvärda de än är, tenderar att bli tomtebloss som visserligen sprider läsgnistan, men bara högst kortvarigt.
Eftersom både Läsrådet och det nya rådet för läsning svämmar över av kompetens, så vet man naturligtvis detta även i dessa rum. Problemet är att det är tveksamt om politiken inom en överskådlig framtid kommer att ställa de tre mest grundläggande verktygen som behövs till rådens förfogande för att bekämpa läskrisen. Utan dessa verktyg förstår jag inte riktigt vad politiken förväntar sig att råden långsiktigt ska kunna uträtta. Ska de trolla med knäna?
Detta kan man läsa om syftet med det nya rådet för läsning på regeringens hemsida:
"Rådets huvudsyfte är att samla representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet, som genom att mobilisera egna resurser, strukturer och nätverk kan genomföra aktiviteter och insatser som främjar läsande och skrivande i hela befolkningen."
Gott så. Men, det går inte att kompensera bort en fallerande skola, brist på bra bemannade skolbibliotek och folkbibliotek som går på knäna med korta punktinsatser, läslistor, en svensk kulturkanon eller meningslösa slogans som "från skärm till pärm". Det som behövs är rejäla satsningar på skolan, skolbiblioteken och folkbiblioteken. Sådana satsningar skulle ge en stabil och likvärdig infrastruktur för läsning över hela landet. På den kan man sedan med fördel hänga på en plusmeny av andra insatser för läsning, men utan själva stommen blir det liksom ingenting av det.
Möjligen finns det en ljusning vad det gäller skolbiblioteken, men det återstår att se. Jag är försiktigt positiv. Regeringen lägger fram sin skolbiblioteksproposition i början av sommaren. Ska den göra verklig skillnad krävs en skärpning av skollagen vad det gäller definitionen av vad ett skolbibliotek är, krav på bemanning av utbildade bibliotekarier och en kraftig utökning av studieplatserna på utbildningarna för bibliotekarier. Om propositionen inte innehåller det, så är vi mer eller mindre tillbaka på ruta ett.
Jag har noterat att man från politikens sida gärna vill föra samtalen bort från resursfrågor när man pratar om kultur. Jag gissar att det är för att det börjar bli svårt att bortse från att kulturen inte - lika lite som något annat - kan leva på luft och kärlek. Detsamma gäller läskrisen som ju befinner sig med ett ben i kulturpolitiken och ett i skolpolitiken. Läskrisen är inte ett outgrundligt mysterium. Den är det naturliga resultatet av felprioriteringar. Outgrundlig och mystisk blir den faktiskt bara om man förväntar sig att den ska kunna lösas utan både adekvata resurser och verklig politisk handlingskraft.
Det görs så mycket bra insatser för läsningen runt om i landet, men den långsiktiga lösningen på läskrisen stavas likvärdig skola, bemannade skolbibliotek och välfinansierade folkbibliotek. Tills den insikten sjunkit in hos de politiska makthavarna kommer andra insatser för läsningen aldrig att nå riktigt ända fram.
2. Skäm bort dina engelskspråkiga vänner med Cultural Tendencies!
En del spelar golf, mekar med bilar eller bakar cupcakes på fritiden. Det gör inte jag. Jag skriver en texter om sådant som intresserar och engagerar mig. Och eftersom jag har en ganska stor hög av engelskspråkiga vänner, kolleger och en irländsk fru som undrar vad sjutton jag sitter och skriver om, så drog jag nyligen i gång ett engelskt nyhetsbrev - Cultural Tendencies - på Substack.
En del texter kommer att vara helt nya, som "The noble art of 'loofing'" (featuring världens bästa hund). Andra kommer att vara texter från Trobergs tankar som fått en mer internationell touch och översatts till engelska, som "What Elon Musk could learn from Ramesses III".
Prenumerera gärna själv och tipsa alla dina engelskspråkiga vänner och kolleger. Litar du inte på mig, så kan du lita på min fru. Hennes betyg av Cultural Tendencies är detta: "Surprisingly informed and funny. Not as boring as I feared it would be."
Trobergs tankar och podden Kultursnack, som jag gör tillsammans med Ulf Dernevik, kommer (om du prenumererar på dem) precis som vanligt att dyka upp i inkorgen med skapligt jämna mellanrum.
3. Just nu:
Läser jag: Alice Roberts nya bok: Crypt: Life, Death and Disease in the Middle Ages and Beyond. En bok som nyligen fick min fru att utbrista: "Stop waking me up with another 'fun fact' about leprosy!" kan ju inte vara dålig, eller hur?!
Tittar jag på: The Regime (trailer) på HBO Max. Kate Winslet är i sitt esse som diktator i ett obestämt centraleuropeiskt land. Den där lilla grejen hon gör med munnen för att få sin karaktär att verka än mer instabil gör mig rent lycklig. I väg och titta!
Lyssnar jag på: Podden The Rabbit Hole Detectives. Dr Cat Jarman, Rev. Richard Coles och Charles Spencer dyker ned i historien om allt från bensinmackar till paraplyer och begravningsritualer. Perfekt om du som jag gillar kuriosa och knasiga fakta av alla möjliga slag.
Vad läser, tittar och lyssnar du på just nu?
Bildcred: Böcker och jordglob: fstop123, iStock. Bild på mig: Anna-Lena Ahlström.